Thursday, May 20, 2010

Soundtrack of my teenage years

Kengkawan aku dah bising suruh update blog ni. Takde idea la kengkawan. Oh, well, dengarlah lagu-lagu kegemaranku waktu zaman muda remaja dulu...

Zaman aku umur 11-12 tahun aku sangat minat dgn lagu dari kartun Disney. Yang paling aku selalu repeat ialah lagu ni:



HAKUNA MATATA!

Hakuna matata maksudnya no worries in Swahili. Time aku umur 12 thn dulu aku sangat terpikat dgn philosophy hidup no worries tu. Hmm umur 12 tahun nak worry pasal apa ntah.

Bila umur aku meningkat ke 13-14 tahun dan masuk sekolah menengah, muncul pulak zaman kenaikan boyband. Time tu Backstreet Boys baru nak naik dengan lagu ni:


Zaman aku minat boyband sekejap je. Bila aku naik Form 3 (tahun '97!) bff aku time tu mula introduce aku kepada muzik yg lebih edgy dan alternative. Muncul pulak Oasis dalam hidup aku:


Tak lupa juga Blur dengan lagu Beetlebum. I have great memories of this song.


 Sambil classmates aku sibuk layan BSB, N'Sync, Boyzone etc., aku dan Serena (bff aku - sib baik nama aku bukan Blair Waldorf huhuhu) dok layan lagu ni time Sports Day (one of the few times we were allowed to bring our Walkmans). Orang lain dok sebut Nick Carter, Justin Timberlake, Ronan Keating. Our boys were Liam Gallagher, Damon Albarn, Richard Ashcroft.


Oops takde plak music video lagu di atas. Richard Ashcroft ialah lead singer untuk The Verve ni.


Argh lagu ni pun takleh nak embed music video! Time tu lagu Karma Police ni memang stick in my head sebab video dia yang weird. But I didn't learn to love Radiohead until much, much later (in my 20's lol). I love Thom Yorke's voice and Jonny Greenwood is my favourite guitarist ever ever ever.

In between the years aku ada jugak phase lain di mana aku minat Michael Jackson (time baby sampai about 5 yrs old), Madonna (zaman Darjah 1-3), nasyid (zaman uni), Adam Lambert (sekarang hehe) tapi alternative music adalah genre yg aku minat dari 15 thn - dah 13 tahun I'm into this music. No current hit on the radio can compare to 90's rock IMO. Nak muntah aku dengar lagu Bieber, Kesha, Miley dan yg seangkatan dengan mereka. That's why iPod dah jadi teman setia aku, at least takyah la aku dengar lagu-lagu rubbish kat radio sekarang.

Walau bagaimanapun, I still love Adam Lambert.


Dah.


6 comments:

Marina Fazzly said...

org cuma suke video yg petama and kedua je,yang lain tu out!

and nak komen sikeet...

backgroud blog akak ni GOTHIC sangat la,susah nak baca ape akak tulis..huhuhu

unlisted_one said...

Ko suka BSB?

ok, its my soul to be sucked out this time.

Wan Perlis said...

erkk
layan B U N K F A C E ja

Lily said...

@marina: saya memang nak yg theme black/white hehe

@kak munira: like I said, time sy suka boyband sekejap je. And don't tell me you've never liked any boybands, local or otherwise. I know your secrets.

@wan perlis: not into local music sgt la huhuhu
/music snob

Lily said...

marina: sebenarnya susah nak baca apa saya tulis sebab marina tak pakai spek

ajjah said...

okay i sukaaa sangat komen last dr lily

marina pegi buat spec